Militair Strafrecht

Een Nederlandse militair die zich, waar ook ter wereld, misdraagt, valt onder het militair strafrecht. Als hij of zij voor moet komen dan zal dan in beginsel zijn bij de militaire kamer van de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem.

Daarbij gaat het om personen die nog militair zijn of personen die ten tijde van het strafbaar feit militair waren. De rechtbank Gelderland heeft een militaire kantonrechter, een militaire politierechter en een meervoudige militaire kamer.

Een militair kan een ‘gewoon’ of een militair strafbaar feit plegen. ‘Gewone’ strafbare feiten staan o.a. in het Wetboek van Strafrecht beschreven. Voor militaire strafbare feiten geldt het Wetboek van Militair Strafrecht. Voorbeelden zijn ‘ongeoorloofde afwezigheid’, ‘het niet opvolgen van dienstbevel’, ‘wachtdelicten’ en ‘dienstweigering’. Voor beide categorie├źn strafbare feiten komen militairen voor de militaire kamer.

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten om uw zaak voor te leggen. Tijdens een gratis intake worden de mogelijkheden in uw zaak besproken.